O sbírce
Sbírka mlékárenských mikroorganismů (CCDM) Laktoflora® je unikátní tuzemskou kolekcí genetických zdrojů
mikroorganismů využitelných pro mlékárenské a obecně potravinářské aplikace. Činnost sbírky byla zahájena
již v roce 1956 v Praze a v současné době se nachází na pracovišti Výzkumného ústavu mlékárenského v Táboře.
Její provoz je částečně financován v rámci Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů
mikroorganismů a drobných živočichů hospodářského významu (NPGZM). Sbírka je členem mezinárodní federace
sbírek WFCC, kde je registrována pod číslem 878.
Ve sbírce je v roce 2024 deponováno více jak 980 kmenů, z čehož převážnou část tvoří bakterie mléčného kvašení, jak ve formě monokultur (zejména rody Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, Lactococcus, Propionibacterium), tak kultur směsných (jogurtová, smetanová, atd.). Deponovány jsou rovněž kmeny potravinářsky využitelných plísní (zejména Penicillium camemberti, P. roqueforti, P. nalgiovensis) a kvasinek (zejména rody Saccharomyces, Kluyveromyces, Galactomyces, Kazachstania, Pichia, Candida). Informace o jednotlivých kmenech jsou dostupné v online databázi na webových stránkách sbírky www.ccdm.cz. V roce 2019 byla sbírka rozšířena o Sbírku mlékárenských a pekárenských kontaminantů (CCDBC), která zahrnuje více jak 100 kmenů bakterií, kvasinek a plísní kontaminujících mlékárenské a pekárenské provozy a výrobky.
Základem činnosti sbírky je péče o stávající genofond, která spočívá převážně v pravidelné obnově sbírkových kmenů, kontrole stálosti jejich klíčových vlastností (biochemických a technologických), identifikaci a re-identifikaci kmenů a kultur (molekulárně-genetické metody, včetně sekvenace DNA). Bakterie mléčného kvašení jsou uchovávány v lyofilizovaném stavu. Kvasinky, ušlechtilé plísně a ostatní bakteriální kmeny jsou vedeny na vhodném agarovém médiu. Veškeré kmeny jsou rovněž uloženy alternativním způsobem kryoprezervací v hlubokomrazícím boxu při -70 °C.
Nabízené služby:
Ve sbírce je v roce 2024 deponováno více jak 980 kmenů, z čehož převážnou část tvoří bakterie mléčného kvašení, jak ve formě monokultur (zejména rody Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, Lactococcus, Propionibacterium), tak kultur směsných (jogurtová, smetanová, atd.). Deponovány jsou rovněž kmeny potravinářsky využitelných plísní (zejména Penicillium camemberti, P. roqueforti, P. nalgiovensis) a kvasinek (zejména rody Saccharomyces, Kluyveromyces, Galactomyces, Kazachstania, Pichia, Candida). Informace o jednotlivých kmenech jsou dostupné v online databázi na webových stránkách sbírky www.ccdm.cz. V roce 2019 byla sbírka rozšířena o Sbírku mlékárenských a pekárenských kontaminantů (CCDBC), která zahrnuje více jak 100 kmenů bakterií, kvasinek a plísní kontaminujících mlékárenské a pekárenské provozy a výrobky.
Základem činnosti sbírky je péče o stávající genofond, která spočívá převážně v pravidelné obnově sbírkových kmenů, kontrole stálosti jejich klíčových vlastností (biochemických a technologických), identifikaci a re-identifikaci kmenů a kultur (molekulárně-genetické metody, včetně sekvenace DNA). Bakterie mléčného kvašení jsou uchovávány v lyofilizovaném stavu. Kvasinky, ušlechtilé plísně a ostatní bakteriální kmeny jsou vedeny na vhodném agarovém médiu. Veškeré kmeny jsou rovněž uloženy alternativním způsobem kryoprezervací v hlubokomrazícím boxu při -70 °C.
Nabízené služby:
- poskytování sbírkových kmenů (pro účely výuky a výzkumu zdarma)
- bezpečné soukromé deponování kultur ve sbírce (bez poskytování třetí osobě)
- izolace a identifikace mikrobiálních kmenů z potravinových matric
- zakázková lyofilizace bakterií mléčného kvašení
- příprava vybraných živných médií
- konzultační a poradenská činnost